Buddingens historie |
Budding
er en af de ældste desserter i verden. Dog ikke den
ældste, da man i de første 30-40 år af menneskets
eksistens ikke havde brug for budding. Alle mennesker
var på dette tidspunkt unge og havde nogenlunde gode
tænder.
Da de
første mennesker begyndte at komme oppe i
pensionsalderen (lige efter efterlønnen blev indført),
blev der behov for en dessert, som krævede mindre af
tænderne. Tungen skulle gøre mere af arbejdet. Dermed
var der grobund for datidens iværksættere. Gennem en
innovativ tankegang blev sødmælken kogt sammen med
pulver. Først brugte man aske fra kremerede mennesker,
men da chokoladen på samme tid var ved at bryde igennem,
gik man over til at bruge chokoladepulver i stedet for
kremeret-menneske-pulveret. Senere kom vaniljen så på
banen.
Der
blev med tiden etableret to skoler. Vanilje-skolen og
chokolade-skolen. Først var sidstnævnte den dominerende.
Men chokoladens popularitet var også nær ved at koste
den livet. Mange mennesker spiste chokolade (ikke kun i
buddingform), hvilket havde den første fedmeepidemi i
menneskets historie som konsekvens. Da skønhedsidealet
på den tid lignede vor tids skønhedsideal blev det en
nem sag for diætist-lobbyisterne at give chokoladen et
meget negativt image. Dette smittede af på
chokolade-skolens image, og snart sås budding kun i den
gule vaniljefarve, vi i dag kender alt for godt.
|
|
Nogle af
menneskelighedens ældste stenværktøj, fundet i
Sydfrankrig, inkluderede den klassiske blå
fajance buddingeform. Fundet er dateret til
cirka 10.500 f. Kr. Udstillet på
British
Museum. |
|
|
Pax Pudding,
John Constable, 1821,
National
Gallery,
London:
Underskrivelsen af den store grød/budding-fredsaftale i 1734
|
|
Som en
anekdote skal det nævnes, at chokolade-skolens første
leder, Dr. Negro Schwarz, var det første offer for en
overdosis af chokoladebudding, hvilket blev brugt
ihærdigt i kampen mod chokoladen af diætisterne i den
tid.
Efter
nogle århundreder med småkampe mellem den svækkede
chokoladeskole, den meget stærke vaniljeskole og den
lidt vovede Rom-skole, der blev stiftet som en radikal
spin-off gruppe til vanilje-skolen, fandt de tre
retninger sammen mod en fælles fjende, nemlig grøden.
Den bestialske krig, der har været ført mellem budding
og grød, kan vi ikke komme ind på her, da betingelserne,
der blev vedtaget i 1734 under fredsforhandlingerne ved
Utterslev Mose i Buddinge (Gladsaxe Kommune), ikke
tillader det. |
1734 blev dog
buddingens år på mange måder. Man turde igen spise det uden at
blive forfulgt; man eksperimenterede endda med nye slags
buddinger og smagsvarianter. Dr. Oetkers klassiske tre-pak,
vanille, chokolade og rom, er symbolet på den hellige treenighed
i buddinge-miljøet - de tre første smagsvarianter. Oetker
ændrede dog den tredje smagsvariant i familepakken fra chokolade
til mandel (eller Arisk Mandel som det først hed) i 1930'erne.
Efter krigen kunne man dog igen få chokoladebudding, nu i
særskilt pakke (noget der blev meget populært i Sydafrika indtil
midt-1990'erne). I dag ønsker man på ingen måde at nedgøre eller
diskriminere andre smags-variationer eller andre former for
fyld. |
|
|
|
Budding i cyberspace - den 10. august 2005
åbnede budding.dk og dermed et nyt kapitel i
buddingens historie. |
|
Dermed er det
også tilladt at diskutere ud fra smag, men med respekt for
hinandens tilbøjeligheder indenfor buddingspisning.
Buddingen har
altså en farverig og lang historie og tradition. Men i de sidste
20-30 år har buddingens indflydelse været på retræte med nye
trusler som mouse, yoghurt, tærte, ost og andre dessertformer.
Dette kan vi som buddinge-elskere ikke tillade. Men med den
sorte tid omkring grøden in mente bør vi i dag leve i
fredelig sameksistens med disse nyere konkurrenter.
Denne
hjemmeside skal derfor gøre det nemmere at koordinere vores
bestræbelser for at få buddingen gjort til den mastodont i
dessertlandskabet, som den gennem sin arv har ret til og krav
på. |
|
|
|